top of page

TANBUR-ARP Ä°KÄ°LÄ°SÄ°

Hakan Dedeler & Meriç Dönük

 

Osmanlı döneminde; hat, minyatür vb. görsel sanat dallarında olduÄŸu gibi, musikide de ilk bakışta göze çarpan yalınlığın ardında saklı duran detaylar, ince bir iÅŸçilik anlayışı çerçevesinde  kurgulanmış müzikal ifadeler bu yalınlık perdesinin içinden bizlere göz kırparlar.Geleneksel Türk MüziÄŸimiz, 14. yüzyıldan günümüze dek meÅŸk, nota yazısı vb. sistemlerle nesilden nesile, ustadan çıraÄŸa aktarılmış, tarihsel süreç içerisinde çeÅŸitli algı- anlayışlara göre yorumlanmış ve sürdürülebilir kılınmıştır.

Hakan Dedeler ve Meriç Dönük'ün bir araya gelerek oluÅŸturdukları tanbur-arp ikilisi geleneksel Türk müziÄŸinin baÅŸlıca çalgılarından olan tanburu, zamanında saray müziÄŸinde ve icrasında önemli bir yer edinmiÅŸ  Osmanlı çalgısı çeng'in Batı'daki akrabası Avrupa Arp'ı ile bir araya getirmiÅŸtir.

Ä°kili; yoÄŸunlukla coÄŸrafyamızın farklı yörelerin ait türküleri, farklı dönem ve bestecilere ait peÅŸrev, saz semaisi vb. formlu saz eserlerini repertuvarına dahil etmekte; bu enstrümantal birlikteliÄŸin getirisi olan deÄŸiÅŸik bir bakış açısı eÅŸliÄŸinde yorumlamakta, bu anlamda dinleyiciye tanbur ve arpın zengin ve birbirini tamamlayan tınısal özelliklerinin bir arada sunulduÄŸu bir müzikal atmosfer yaratma gayesi içerisindedir.

Åžimdiye kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Konser Salonu, BaÅŸakÅŸehir Kültür Merkezi, YeÅŸilpınar Kültür Merkezi, Beykoz Necmettin Erbakan Kültür Merkezi gibi Ä°stanbul’un farklı bölgelerindeki kültür merkezleri ve konser salonlarında konserler vermekte, çeÅŸitli radyo ve tv kanallarının kültür – sanat programlarında projelerini tanıtmaya devam etmektedirler.

bottom of page